Galoppsport – när dina pengar ligger hos hästarnas prestationer

playbook_sport

Det finns ingen avancerad teori bakom galoppsport och det finns inte heller någon taktik eller slump. Hästen som springer först i mål vinner helt enkelt. Men hästarna måste ju så klart tränas upp inför varje lopp.

Man tror att galoppsporten har funnits sedan 6000 år tillbaka i tiden. Det sägs att dessa aktiviteter skedde redan under romarrikets storhetstid. Den moderna galoppsporten har däremot funnits sedan 1600 talet i Storbritannien. Det blev till och med förbjudet ett tag i Storbritannien när kungen hade avsatts från tronen. Många galopphästar avlivades av själva myndigheterna. Förbudet blev sedan upphävt och sporten slog igenom i hela världen, särskilt i samband med koloniseringar som skedde under den tiden.

Hästarna som ska vara med och tävla får genomgå en del testar för att kvalificera sig. De får bland annat springa en sträcka på distans och göra enkla manövrar.

sports-betting

I Sverige får endast hästar med engelskt eller arabiskt fullblod, vara med och tävla. De får dock aldrig tävla mot varandra. Det finns lite skillnader i andra länder där bland annat andra typer av hästar får vara med.

Personen som ska rida hästen kallas för jockey. Jockeyn är ansvarig för att hästen under loppets gång.

Man kan oddsa på dessa hästar på olika sätt. Det går att välja vem som ska vinna hela loppet och även i vilken ordningsföljd resten av hästarna kommer att hamna på. Om man satsar på en kombination så man kan såklart vinna mycket mer.

 

by